Τελευταία Νέα

Οι διασημότερες γέφυρες του πλανήτη

Διαμέσου των αιώνων, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την αρχιτεκτονική για τη γεφύρωση κενών ανάμεσα σε φυσικά εμπόδια ώστε να εξασφαλίσει σύντομο και ασφαλές πέρασμα. Οι περισσότερες από αυτές τις γέφυρες χαρακτηρίζονται ως ορόσημα και αποτελούν ζωτικό μέρος της υποδομής διάφορων περιοχών ανά τον κόσμο. Μερικές, αναδείχθηκαν σε σύμβολα πόλεων λόγω της σημασίας τους και της τεχνολογικής τους αρτιότητας.

πηγή : www.areasontotravel.com

Η Γέφυρα Rialto είναι μία εκ των τεσσάρων που διαβαίνουν το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Εϊναι μάλιστα η αρχαιότερη. Η σημερινή πέτρινη γέφυρα, ενός διαστηλίου, σχεδιάστηκε από τον Antonio da Ponte, ολοκληρώθηκε το 1591 και χρησιμοποιήθηκε προς αντικατάσταση ξύλινης γέφυρας που κατέρρευσε το 1524. Η μηχανική της γέφυρας θεωρήθηκε τόσο προκλητική που πολλοί αρχιτέκτονες προέβλεψαν νέα κατάρρευση. Η γέφυρα διέψευσε τους κριτικούς της και καθιερώθηκε ως ένα από τα αρχιτεκτονικά εμβλήματα της Βενετίας.

Η γέφυρα "Μεγάλη Ζώνη" (Great Belt) στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο γέφυρες – Ανατολικό και Δυτικό τομέα, χωρισμένους από το μικρό νησί Sprogø. Η Ανατολική Γέφυρα, εναιώρημα μήκους 1,624 μέτρων (5,328 ποδών) διασχίζει το βαθύτερο μέρος της Storebælt ανάμεσα στα νησιά Zealand και Sprogø. Έχει το τρίτο μεγαλύτερο κύριο διαστήλιο στον κόσμο. Στα 254 μέτρα (833 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι δύο πυλώνες της East Bridge είναι τα υψηλότερα σημεία στη Δανία. Η Δυτική Γέφυρα (West Bridge), μήκους 6,611 μέτρων (21,689 ποδών), συνδυάζει σιδηροδρομική και οδική πρόσβαση ανάμεσα στα Sprogø και Funen.

Η Γέφυρα του Παρεκκλησίου (Chapel Bridge) είναι μήκους 204 μέτρων (670 ποδών) και διασχίζει τον ποταμό Reuss στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Είναι η παλαιότερη ξύλινη σκεπαστή γέφυρα της Ευρώπης και μια από τις κύριες τουριστικές ατραξιόν της Ελβετίας. Η σκεπαστή γέφυρα κατασκευάστηκε το 1333, ειδικά σχεδιασμένη για προστασία της Λουκέρνης από εχθρικές επιθέσεις. Στο χώρο της γέφυρας υπάρχει σειρά πινάκων ζωγραφικής από το 17ο αιώνα, που προβάλλει ιστορικά γεγονότα της πόλης. Μεγάλο μέρος της γέφυρας και η πλειονότητα των πινάκων καταστράφηκαν το 1993 σε πυρκαϊά. Η γέφυρα ανακατασκευάστηκε γρήγορα.

Η γέφυρα του Brooklyn που ολοκληρώθηκε το 1883, συνδέει το Μανχάτταν και το Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης πάνω από τον East River. Τον καιρό που ξεκίνησε τη λειτουργία της και για αρκετά χρόνια, ήταν η γέφυρα με το μεγαλύτερο διαστήλιο στον κόσμο και αναδείχθηκε διάσημο και συμβολικό ορόσημο της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η γέφυρα διαθέτει ευρύ πεζόδρομο για τις ανάγκες πεζών και ποδηλατών, ο οποίος αποκτά μεγάλη σημασία κατά τη διάβαση του ποταμού σε δύσκολες συνθήκες όπως κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών ρεύματος. Τεράστια σημασία απέκτησε η διάβασή της και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Διάβαση του ποταμού Τάγου στην Alcántara της Ισπανίας, η Γέφυρα Alcántara είναι ένα αριστούργημα της αρχαίας Ρωμαϊκής γεφυροποιίας. Χτίστηκε ανάμεσα στο 104 και 106 μ.Χ. μετά από διαταγή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού το 98 μ.Χ., ο οποίος μάλιστα τιμάται με μια αψίδα θριάμβου στο κέντρο της γέφυρας και έναν μικρό ναό στη μία άκρη. Η The Alcántara Bridge έπαθε μεγαλύτερες ζημιές από πολέμους παρά από τα φυσικά στοιχεία. Οι Μαυριτανοί (Moors) κατέστρεψαν τη μικρότερη αψίδα της μίας πλευράς ενώ η δεύτερη αψίδα στην άλλη πλευρά καταστράφηκε από τους Ισπανούς ενώ προσπαθούσαν να σταματήσουν τους Πορτογάλους.

Η Chengyang Bridge (γνωστή ως Γέφυρα του Ανέμου και της Βροχής) κατασκευάστηκε το 1916 και είναι η διασημότερη ανάμεσα στις γέφυρες "ανέμου και βροχής" της Dong Minority Region στην China. Διασχίζει τον ποταμό Linxi και είναι ακόμα σε βαριά χρήση. Η κατασκευή της συνδυάζει πέτρα και ξύλο, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου καρφιά ή πριτσίνια (!) και είναι η μεγαλύτερη του είδους με μήκος 64.4 μέτρα, πλάτος 3.4 μέτρα και ύψος 10.6 μέτρα.

Η Γέφυρα Λιμανιού του Σύδνεϋ (Sydney Harbour Bridge) είναι ένα από τα γνωστότερα και περισσότερο φωτογραφημένα σημεία της Αυστραλίας. Είναι η μεγαλύτερη σε όγκο (αλλά όχι η μακρύτερη) τοξωτή ατσάλινη γέφυρα με το υψηλότερο σημείο της να στέκει στα 134 μέτρα (440 πόδια) πάνω από τα νερά του λιμένα του Σύδνεϋ. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την κατασκευή της και πρωτολειτούργησε τον Μάρτιο του 1932. Λόγω της διαστολής και συστολής που υφίσταται το ατσάλι ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η γέφυρα δεν είναι απολύτως σταθερή και μπορεί να υψωθεί ή να πέσει κατά 18 cm (7.1 ίντσες).

Η Stari Most (“Η Παλιά Γέφυρα”) είναι μια διάσημη γέφυρα, διάβαση του ποταμού Neretva στην πόλη Mostar της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1566 και άντεξε για 427 years, μέχρι που καταστράφηκε το 1993 κατά τον πόλεμο της Βοσνίας. Αμέσως, εκπονήθηκε σχέδιο για την ανακατασκευή της και η νέα γέφυρα πρωτολειτούργησε το 2004. Υπάρχει παράδοση για τους νεαρούς άνδρες της πόλης να βουτούν από τη γέφυρα στον Νερέτβα. Καθώς τα νερά είναι πολύ κρύα, η βουτιά αποτελεί ρίσκο κι έτσι την επιχειρούν μόνο οι πλέον καταρτισμένοι και καλύτερα εκπαιδευμένοι καταδύτες.

Η Si-o-se Pol (Η Γέφυρα των 33 Αψίδων) είναι μια διάσημη γέφυρα στην Ιρανική πόλη Isfahan. Αξιολογείται ως ένα από τα διασημότερα παραδείγματα σχεδίασης γεφυρών από τους Σαφαβίδες. Ανατέθηκε το 1602 από τον Shah Abbas I και είναι φτιαγμένη από τούβλα και πέτρες. Έχει μήκος 295 μέτρα και πλάτος 13.75 μέτρα. Λέγεται ότι η γέφυρα αρχικά αποτελείτο από 40 αψίδες που αργότερα μειώθηκαν σταδιακά σε 33.

Η Γέφυρα Akashi-Kaikyo, γνωστή και ως η also known as the Γέφυρα Μαργαριτάρι, είναι η μακρύτερη εναιωρούμενη γέφυρα στον κόσμο, με μήκος διαστηλίου 1,991 μέτρα (6,532 πόδια). Διασχίζει το Στενό Akashi στην Ιαπωνία, συνδέοντας το Kobe της ενδοχώρας με την Iwaya στο νησί Awayi. Χρειάστηκαν περίπου 12 χρόνια για την ολοκλήρωσή της και άνοιξε για την κυκλοφορία το 1998. Το κεντρικό διαστήλιο ήταν αρχικά 1,990 μέτρα αλλά ο σεισμός στο Kobe στις 17 Ιανουαρίου 1995, μετακίνησε τους δύο πύργους τόσο ώστε χρειάστηκε να αυξηθέι κατά 1 μέτρο.

Η Γέφυρα του Καρόλου είναι μια διάσημη πέτρινη Γοτθική κατασκευή που διαβαίνει τον ποταμό Βλτάβα στην Πράγα της Τσεχίας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1357 υπό την επίβλεψη του Βασιλιά Καρόλου IV, και τελείωσε στις αρχές του 15ου αιώνα. Ως μόνο μέσο διάβασης του ποταμού, η Γέφυρα του Καρόλου υπήρξε η σημαντικότερη σύνδεση ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και την περιοχή γύρω από το Κάστρο της Πράγας. Αυτή ακριβώς η διασύνδεση, κατέστησε την Πράγα σημαντικό εμπορικό κόμβο στη διαδρομή ανάμεσα στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, η γέφυρα αποτελεί πολυσύχναστο αξιοθέατο που φιλοξενεί στο χώρο της υπαίθριους ζωγράφους, ιδιοκτήτες περιπτέρων και άλλους εμπόρους που συναναστρέφονται τους πολυπληθείς τουρίστες οι οποίοι την επισκέπτονται.

Η Γέφυρα του Πύργου αποτελεί συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας και βρίσκεται στο Λονδίνο γεφθρώνοντας τον ποταμό Τάμεση. Γειτνιάζει με τον Πύργο του Λονδίνου (Tower of London), απ' όπου παίρνει και την ονομασία. Έχει δε εξελιχθεί σε χαρακτηριστικό σύμβολο της Αγγλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1886 και διήρκησε οκτώ χρόνια. Η γέφυρα συντίθεται από δύο πύργους διασυνδεδεμένους ψηλά με δύο οριζόντιους πεζοδρόμους, ειδικά σχεδιασμένους να αντέχουν τις δυνάμεις που ασκούν οι κρεμαστοί τομείς της.

Η Millau Viaduct είναι μια τεράστια καλωδιακή οδογέφυρα που εκτείνεται στην κοιλάδα του ποταμού Tarn κοντά στο Millau της νότιας Γαλλίας. Είναι η ψηλότερη γέφυρα διακίνησης οχημάτων στον κόσμο, με τον υψηλότερο πυλώνα της να ανέρχεται στα 343 μέτρα (1,125 πόδια) — ελαφρά ψηλότερος από τον Πύργο του Άϊφελ. Το όριο ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων μειώθηκε από τα 130 km/h (81 mph) στα 110 km/h (68 mph) λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν όταν τουρίστες σταματούν τα οχήματά τους για να φωτογραφήσουν τη γέφυρα και το περιβάλλον.

Η διάσημη Golden Gate Bridge είναι μια κρεμαστή γέφυρα που εκτείνετε στη Χρυσή Πύλη (Golden Gate), το στενό ανάμεσα στο San Francisco και την κομητεία Marin στο Βορρά. Το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Joseph B. Strauss, του οποίου το άγαλμα κοσμεί το νότιο επίπεδο παρατήρησης, χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί, το 1937. Η Golden Gate Bridge ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο την εποχή που ολοκληρώθηκε και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του Σαν Φραντσίσκο και της Καλιφόρνια. Από την ολοκλήρωσή της, το μήκος της ξεπεράστηκε από οκτώ άλλες γέφυρες. Το διάσημο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της γέφυρας επιλέχθηκε ειδικά για να καταστήσει τη γέφυρα εύκολα παρατηρήσιμη μέσα από την πυκνή ομίχλη που συνήθως την περιβάλλει.

Η Ponte Vecchio (“παλιά γέφυρα”) είναι μια μεσαιωνική κατασκευή πάνω από τον ποταμό Άρνο στην Φλωρεντίας, η μόνη Φλωρεντινή γέφυρα που επέζησε από τον 2ο ΠΠ. Η γέφυρα είναι διάσημη για τα κτισμένα μαγαζιά που φιλοξενεί ακόμα στο χώρο της, όπως και στα χρόνια των Μεδίκων. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες των μαγαζιών ήταν χασάπηδες και βυρσοδέψες. Σήμερα, τα χρησιμοποιούν κυρίως κοσμηματοπώλες, πωλητές έργων τέχνης και πωλητές αναμνηστικών (souvenir). Λέγεται ότι η οικονομική έννοια της χρεωκοπίας εφευρέθηκε εδώ : όταν ένας έμπορος δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του, ο πάγκος (“banco”) στον οποίο πωλούσε τα αρτοσκευάσματά του έσπασε (“rotto”) από τους στρατιώτες και η πρακτική αυτή ονομάστηκε “bancorotto” (σπασμένος πάγκος). Εξ' ου και η bankruptcy ...

Οι διασημότερες γέφυρες του πλανήτη
Item Reviewed: Οι διασημότερες γέφυρες του πλανήτη 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.