Τελευταία Νέα

Κωνσταντινούπολη τέλος του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα

Σήμερα λέγεται Ιστανμπούλ, όμως, στις αρχές του περασμένου αιώνα, αυτή η πόλη ήταν γνωστή ως Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε από το 324 μέχρι το 336 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 11 Μαΐου του 330. Ο χώρος που καταλάμβανε η νέα πόλη ήταν τετραπλάσιος σε έκταση από την πόλη του παλιού Βυζαντίου και διαρρυθμισμένος (οριοθέτηση - γενική πολεοδομία) από τον ίδιο τον αυτοκράτορα.
Η Κωνσταντινούπολη (που τον πρώτο καιρό ονομάστηκε Νέα Ρώμη) ήταν διακοσμημένη με αριστουργήματα που, με εντολή του αυτοκράτορα, είχαν μεταφερθεί εκεί από ολόκληρη την αυτοκρατορία. Με τη δύση του ηλίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πόλη έχασε τη θέση της ως την πρωτεύουσα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μία από τις μεγάλες πόλεις της Ευρασίας.
Νέες εξελίξεις επηρέασαν και την αρχιτεκτονική της. Στην Πόλη υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των κτιρίων στο ύφος του μπαρόκ.
Η Κωνσταντινούπολη αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και στους δρόμους υπάρχουν τα πρώτα τραμ. Επίσης άνοιξε η πρώτη γραμμή του μετρό και η Πόλη στα στενά του Βοσπόρου συνδέετε με τη σιδηροδρομική γραμμή από το Παρίσι.
Αντίθετα με τις προσδοκίες και το μεγάλο παρελθόν, η Κωνσταντινούπολη ειχε χάσει την πολιτική εξουσία, την ίδια στιγμή που εδραιώνοντας τη θέση της ως η μητρόπολη να συνδέει τα δύο μέρη του κόσμου - την Ευρώπη και την Ασία. Το στενό του Βοσπόρου, όπως πάντα, παραμένει ο βασικός διάδρομος των μεταφορών.

Στη συλλογή μας θα δείτε εικόνες της Κωνσταντινούπολης που αποτυπώθηκαν και χρονολογούνται στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

















 Σχετική ανάρτηση με την σημερινή εικόνα της Κωνσταντινούπολης .



Κωνσταντινούπολη τέλος του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα
Item Reviewed: Κωνσταντινούπολη τέλος του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.