Τελευταία Νέα

Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται στην πόλη της Πάτρας, δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στα Βαλκάνια, αλλά και ένας από τους πιο σεβαστούς Ναούς στον κόσμο.
Στα μέσα του 4ου αιώνα, με ενέργειες του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε το Άγιο Λείψανο στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Πόλη, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο και μετά από ενέργειες των Πατρινών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος Τάφος του Αποστόλου.



Η αρχιτεκτονική σύλληψη του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα είναι στο πνεύμα του νεο-βυζαντινού ρυθμού. Η συνολική χωρητικότητα του ναού είναι περίπου 5500 ενορίτες.



Το εσωτερικό του ναού, δεν μπορεί παρά να μας εντυπωσιάσει με μια αφθονία των ψηφιδωτών. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα μπορούμε να δούμε το μωσαϊκό του Χριστού Παντοκράτορα, που βρίσκεται στο κέντρο του κεντρικού θόλου, καθώς και την εικόνα της Παναγίας, σε μια ημικυκλική αψίδα.



Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι επίσης μια αφθονία του φωτός στο εσωτερικό, χάρη στην προνομιακή τοποθεσία.






Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα
Item Reviewed: Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.