Τελευταία Νέα

Το Μοναστήρι του Montserrat, το πνευματικό σύμβολο της Καταλονίας

Πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Βαρκελώνης είναι το γραφικό βουνό του Montserrat. Μεταξύ των πετρωμάτων του, είναι και το μοναστήρι, το οποίο είναι ένα σύμβολο του πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της Καταλονίας. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτό το ιερό μέρος για τους Ισπανούς κάθε χρόνο πολλοί προσκυνητές έρχονται από όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη μας.
Το Montserrat, είναι ένα πανέμορφο Μοναστήρι των Βενεδικτίνων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο. Η λέξη "Montserrat" κυριολεκτικά σημαίνει "ακανόνιστο βουνό" στα καταλανικά.

Σε αυτό το βουνό και σε υψόμετρο 1024 μέτρων ορθώθηκε τον 11ο αιώνα το πρώτο μοναστήρι. Οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και η φήμη του γιγαντώθηκε κυρίως κατά τον μεσαίωνα. Στα σπλάχνα του, στην Βασιλική του Μοναστηριού, κρύβεται η Παρθένος του Μονσεράτ, η Santa Maria de Montserrat, η Μαύρη Μαντόνα, η la Moreneta. Η Παρθένος του Montserrat είναι κέντρο προσκυνήματος, από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και του παγκόσμιου καθολικισμού, που προσελκύει πλήθος πιστών που προστρέχουν στην θαυματουργή Παναγία.


Το μοναστήρι ξεκίνησε την ιστορία της το 1025, αυτό είναι όταν ιδρύθηκε με εντολή του ηγουμένου Oliba Ripollskogo. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτο καθολικό παρεκκλήσι σχετικά μικρό μέγεθος εμφανίστηκε σε αυτά τα μέρη τον ένατο αιώνα, όταν μέρος της Καταλονίας κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς.


Κατά τη διάρκεια της ιστορίας η Μονή ξαναχτίστηκε πολλές φορές. Αρκετά σοβαρές ζημιές είχαν προκληθεί από το στρατό του Ναπολέοντα, αλλά τελικά όλα τα μεγάλα κτίρια της έχουν αποκατασταθεί. Στις αρχές του περασμένου αιώνα έγιναν τελευταία κτίρια της μονής, μετά από τα οποία και παρέμειναν ως και σήμερα. Τώρα μοναστηριακό συγκρότημα είναι το σπίτι σε περίπου εκατό μοναχούς.


Επίσης το μοναστήρι στεγάζει τον εκδοτικό οίκο 'de l'Abadia de Montserrat', που είναι ένα από τα παλαιότερα πιεστήρια στον κόσμο (το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1499) και στην βασιλική στοά βρίσκετε ένα μουσείο που στεγάζει έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως του Ελ Γκρέκο, του Νταλί, του Πικάσο και άλλων. Τέλος, η χορωδία του Μοντσερράτ είναι μια από της παλιότερες στην Ευρώπη.













Το Μοναστήρι του Montserrat, το πνευματικό σύμβολο της Καταλονίας
Item Reviewed: Το Μοναστήρι του Montserrat, το πνευματικό σύμβολο της Καταλονίας 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.