Τελευταία Νέα

Ζώα υπό εξαφάνιση – Απειλούμενα είδη


Ως απειλούμενο είδος εννοούμε ένα είδος από κάποιον ζωντανό οργανισμό που κατά πάσα πιθανότητα θα εξαφανιστεί. Πολλές χώρες έχουν νόμους που προστατεύουν τα είδη αυτά απαγορεύοντας το κυνήγι, περιορίζοντας την ανάπτυξη γης, ή δημιουργώντας καταφύγια.

Η κατάσταση διατήρησης ενός είδους δηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό να εξαφανιστεί. Πολλοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της κατάστασης των ειδών, π.χ., στατιστικά νούμερα, όπως ο αριθμός των ζώων που απομένει, η συνολική αύξηση ή μείωση του πληθυσμού σε βάθος χρόνου, τα ποσοστά επιτυχίας αναπαραγωγής και οι γνωστές απειλές του κάθε είδους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα συγκεκριμένο είδος μπορεί να γίνει είδος υπό εξαφάνιση. Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες αυτοί μπορούν να αναλυθούν και να ομαδοποιηθούν, υπάρχουν πολλές αιτίες που εμφανίζονται κατ ‘επανάληψη.


Παρακάτω αναφέρονται διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε εξαφάνιση ενός είδους:
■ Καταστροφή των οικοτόπων
■ Εισαγωγή εξωτικών ειδών
■ Υπερεκμετάλλευση
■ Άλλοι Παράγοντες (Ασθένειες, ρύπανση, και η περιορισμένη κατανομή)

Πριν από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, τα είδη υπέφεραν κυρίως από τοπικούς παράγοντες όπως το υπερβολικό κυνήγι και η καταστροφή των οικοτόπων. Με την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση, η αλλαγή του κλίματος έχει αρχίσει να επηρεάζει την ασφάλεια των ειδών.

Δυστυχώς, ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι μεγάλος. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Αφρικανικός ελέφαντας: Είναι τα μεγαλύτερα τετράποδα στη γη. Τα κοπάδια τους περιπλανώνται μέσα από 37 χώρες της Αφρικής. Αναγνωρίζονται εύκολα από την προβοσκίδα τους, που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία και το χειρισμό αντικειμένων.

Αρκτικός Λύκος: Συχνά αποκαλείται και πολικός λύκος. Οι αρκτικοί λύκοι ζουν στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Γροιλανδίας.

Τίγρη της Βεγγάλης: Κατά κύριο λόγο βρίσκονται στην Ινδία, αλλά υπάρχουν και σε μικρότερο αριθμό στο Μπαγκλαντές, στο Νεπάλ, στο Μπουτάν, στην Κίνα και στη Μιανμάρ. Είναι το πιο πολυπληθές από όλα τα υποείδη της οικογένειας της τίγρης με λιγότερες από 2500 τίγρεις στην άγρια φύση.

Μπλε Φάλαινα: Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, και ζυγίζει περίπου 200 τόνους (περίπου όσο 33 ελέφαντες). Το χαρακτηριστικό χαμηλής συχνότας σφύριγμά τους μπορεί να ακουστεί σε εκαντοντάδες χιλιόμετρα και πιθανώς χρησιμοποιείται για να προσελκύσει άλλες γαλάζιες φάλαινες.

Μπονόμπο: Οι μπονόμπο και οι χιμπατζήδες μοιάζουν πολύ και έχουν κατά 98,7% ίδιο DNA με τους ανθρώπους, καθιστώντας τα δύο αυτά ζώα τα πιο συγγενή σε εμάς είδη. Συνήθως οι μπονόμπο είναι λίγο μικρότεροι, πιο λεπτοί και πιο σκουρόχρωμοι από τους χιμπατζήδες.

Γιγαντιαίο Πάντα: Αυτό το ήσυχο πλάσμα με το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο τρίχωμα είναι αξιολάτρευτο και θεωρείται εθνικός θησαυρός στην Κίνα.

★ Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ
Ζώα υπό εξαφάνιση – Απειλούμενα είδη
Item Reviewed: Ζώα υπό εξαφάνιση – Απειλούμενα είδη 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.