Τελευταία Νέα

Αμαζόνιος: Καταστρέφεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Γης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δεν υπάρχουν φώτα για πολλά χιλιόμετρα, ο νυχτερινός ουρανός έχει ένα βαθύ κίτρινο. Ο Αμαζόνιος φλέγεται. Η μυρωδιά των καμένων δέντρων απλώνεται παντού. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, ο τόσο έντονος σε αυτή την περιοχή του κόσμου, καλύπτεται από πυκνό γκρίζο καπνό. Εδώ και πολλές ημέρες το μέτωπο της φωτιάς από τη Χουμαΐτα προς τη Λαμπρέα έχει φθάσει τα 30 χιλιόμετρα - η φωτιά κατατρώει τη ζούγκλα.

Και είναι μόνο μία από τις χιλιάδες που αυτή τη στιγμή καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος, τον κύριο πνεύμονα του πλανήτη. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως φέτος οι φωτιές αυξήθηκαν κατά 83% στον Αμαζόνιο σε σχέση με πέρυσι: 72.843 πυρκαγιές, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013. Μόνο από την περασμένη Πέμπτη, οι δορυφόροι εντόπισαν 9.500 νέες εστίες.




Ο Αμαζόνιος που παρέχει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη πληγώθηκε. Οι πυρκαγιές στο βραζιλιάνικο κομμάτι της ζούγκλας του Αμαζονίου έχουν ξεπεράσει φέτος κάθε ρεκόρ ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών.


Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και ένας βασικός σύμμαχος εν όψει της κλιματικής κρίσης. Τα δέντρα στον Αμαζόνιο περιέχουν μέχρι 140 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, που είναι το ισοδύναμο αυτού που παράγουν οι άνθρωποι σε 100 χρόνια.
Περιέχει περίπου το ένα τρίτο των τροπικών δασών του κόσμου.









Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες.







Στην αρχή, της περασμένης Τετάρτης, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.







Αμαζόνιος: Καταστρέφεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Γης (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Item Reviewed: Αμαζόνιος: Καταστρέφεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Γης (ΕΙΚΟΝΕΣ) 9 out of 10 based on 10 ratings. 9 user reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

▧ Γνώμες, παράπονα, ιδέες, και ότι θέλετε να πείτε, πείτε το εδώ.

▧ Opinions, complaints, ideas, and anything you'd like to say.

Copyright © 2015 melwdos με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.
Designed by Templateism.com
Από το Blogger.